Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.09.2010 13:46 - Застрахователни методи за определяне на цена
Автор: grajdanska Категория: Бизнес   
Прочетен: 765 Коментари: 0 Гласове:
0




Една от широко използваните системи за групиране на застрахо­ваните лица е системата „Бонус-Малус“. Дискриминирането при нея става въз основа на регистрираните случаи. Колкото по-често възникват вреди за конкретна личност, толкова по-скъпа ще е застрахователната услуга за нея и обратно. Така например, ако едно лице декларира, че никога не е било засягано от дадено събитие ще получи отстъпка от застрахователната пре­мия (например до 50%).

Дискриминацията води до различни ценови оферти не само меж­ду различните групи застраховани лица, но и между различните застрахо-ватели, защото техните клиенти са специфични по брой и рискови харак­теристики. Логично индивидите ще предпочитат този застраховател, който им предлага най-ниска застрахователна премия. Проблемът е в това, че те знаят за високия риск на който са изложени, но въпреки това искат по-ниска цена.

При наличието на „антагонистична селекция“ застрахователите коригират своите застрахователни премии, защото очевидно не са успели да оценят коректно очакванията на своите клиенти за потенциалните им вреди. От друга гледна точка застрахователите нямат нищо против „анта­гонистичната селекция“, защото тя подпомага действието на „централната гранична теорема“.


Тагове:   цена,   определяне,   методи,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grajdanska
Категория: Бизнес
Прочетен: 20022
Постинги: 13
Коментари: 0
Гласове: 1
Архив